Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 17:25 - Предложение за енергийна стратегия
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.04.2009 11:27


 Предложение за енергийна стратегия

Миро Костадинов 

 

1. Публично обсъждане на енергийна стратегия и евентуално приемане на такава с референдум. Каквато и да е стратегията ще има противници. референдумът обаче ще намали както вътрешните съпротивления, така и външните. Включително и европейските чиновници ще им е по-трудно да критикуват нещо прието с референдум нас.

2. Както казах, стратегията няма начин да няма противници и съм сигурен, че първото ми предложение няма да се хареса на разпределителните дружества. Смятам, че ДКЕВР съвместно с БЕХ трябва да окажат малко повечко натиск върху ЕРП-та да се постараят да намалят загубите и кражбите. В крайна сметка, нали затова ги приватизирахме…
Това ще позволи свиване на ножицата между производствената цена и цената за краен потребител.

3. Целта на горното е да се вдигнат производствените цени, без това да се отрази на крайните. По специално имам предвид цените на АЕЦ Козлодуй. Към момента те са нереално ниски, почти два пъти по-ниски отколкото на другите европейски централи. В същото време токът който плащаме като потребители съвсем не е евтин, дори по евопейските стандарти сме над средното ниво. Затова казах, че е нужно затваряне малко на ножицата…

4. Приходите на АЕЦ Козлодуй са над 700млн. лева годишно при цена на 5ст./квтч. По-нормална цена би била от 4-5 евроцента, т.е. да кажем 9 ст./квтч. Това би осигурило до 500млн. лева годишна печалба.

5. АЕЦ Козлодуй трябва да задели тая печалба и за две години да събере 1 млрд. лева. През това време може да се направят конкурси и да се намери изпълнител и да се сключи договор за построяването на нов блок в Козлодуй на мястото на някой от първите 4.

6. Цената на блок Козлодуй трябва да е доста по-ниска от Белене. Това е така, не защото самият блок ще е по-евтин, а защото една централа има един куп поддържащи дейности. Много неща ще бъдат спестени. Като се почне от охраната, щото те старите блокове и сега си се охраняват, мине се пред всичките работилници и се стигне до административните сгради, паркинги и т.н.
С други думи съвсем нормално е да гоним цена от 1.5 евро/ват т.е. един 1000MW би ни стувал 3 млрд. лева.

7. Първият милиард от цената както казах може да бъде спестен в първите две години до започване на строителството. Строителството ще е поне 4 години, което ще даде възможност до момента на пускането на реактора, той да бъде и изплатен. Без заеми, без лихви. Дори да стане грешка някъде, дори и да се наложат малки заеми, това ще са си търговски заеми, за които БЕХ няма нужда от държавни гаранции.
Но по-важното е, че без капиталовата компонента, новият блок може да си позволи още след пускането да заработи на цени 3-4 евроцента/квтч и дори да нямаме нужда от него при тия цени ще можем да изнасяме ток.

8. Относно АЕЦ Белене… мисля че там може да стане един чудесен паметник на българската глупост, която в продължение на няколко десетилетия закопала там не един милион. Не виждам никакъв шанс тоя проект някога да бъде завършен, то и няма смисъл понеже няма как да стане рентабилен.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858375
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930