Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 16:59 - Краят на митовете за АЕЦ “Белене”
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.04.2009 17:04


 Краят на митовете за АЕЦ “Белене” Георги Ангелов

След години на лъжи за АЕЦ "Белене", сега маските паднаха.

В Капитал има интервю с Богомил Манчев - собственик на "Риск инженеринг", която е консултант на проекта за АЕЦ "Белене". В предишно интервю той описва мястото си в енергетиката така:"Всеки министър, иска или не, трябва да се съобразява с "Риск инженеринг", защото ние имаме специалистите в бранша, опита в проектирането, в управлението на проекти".

В интервюто за Капитал Богомил Манчев защитава проекта АЕЦ "Белене", но между другото успява да разбие всички митове за проекта, които се поддръжаха години наред и с които се "рекламираше" проектът.

Разбитите митове:

Проектът е евтин, 4 милиарда евро

"Без държавна гаранция "Белене" може да достигне 9 млрд. евро", казва Богомил Манчев. С други думи, проектът струва 9 милиарда евро, а целта е голяма част от тези средства да бъдат прехвърлени на гърба на държавата и данъкоплатците чрез най-различни гаранции, субсидии, пряко изливане на сердства и др.под. трикове.

АЕЦ "Белене" ще произвежда евтина електроенергия

"Продажната цена през 2015-2016 г., когато централата ще е готова, ще бъде 6 евроцента за кВтч." казва Манчев. Това са 12 стотинки на киловатчас или точно 10 пъти по-скъпоотколкото е цената на електроенергията на АЕЦ "Козлодуй". Толкова за евтината електроенергия.

Проектът е много сигурен и изгоден

Да ама не - дори неговите строители, руснаците, не искат да отпуснат финансиране за този проект без държавна гаранция от българското правителство. Ако вярват, че проектът е сигурен, защо искат държавна гаранция срещу рисковете? Ако проектът е изгоден, ще се намери инвеститор, който да инвестира без държавна гаранция (така се строят повечето ядрени централи в развитите страни).

И още:

В интервюто с Богомил Манчев също така разбираме, че цената на АЕЦ "Белене" ще се повиши спрямо заложената в договора. Обяснението - имало инфлация. Удобно се пропуска фактът, че през последните месеци цените на всякакви суровини, материали, горива и строителство паднаха драстично.

Има и още едно интересно твърдение на Богомил Манчев: "Основното оборудване се прави в Русия и цената му трябва да бъде увеличена според повишението на руската инфлация." Пропуска се фактът, че проектът се заплаща в евро - а не в рубли. Съответно, ако се взема инфлацията на руската рубла трябва да се вземе под внимание и драстичната обезценка на руската рубла спрямо еврото. И тогава проектът трябва да поевтинее, а не да поскъпва.

Богомил Манчев също така не се интересува от макроикономическите рискове от една голяма държавна гаранция за АЕЦ "Белене" - която може да удвои или утрои държавния и държавногарантирания дълг на страната. Може би (късогледо) си мисли, че една тежка криза в България ще остави неговия бизнес незасегнат.

Да припомня, че руската технология за АЕЦ "Белене" беше избрана без търг и конкурс - беше решено, че понеже проектът е започнат по руска технология ще е по-евтино да се продължи по същата и да се използва вече построеното. Но се оказа, че нямало да се използва вече построеното, а дори обратното - то ще бъде разрушено. С две думи, причината, поради която беше избрана руската технология, беше разрушена и не съществува. Да се чуди човек, какво пречеше тогава да се направи истински международен търг за проекта и да се избере най-доброто предложение? от Икономика.орг

 

 

 


Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860642
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930