Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 12:34 - Белене" зацикля в проблеми с държавни гаранции
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0



Белене" зацикля в проблеми с държавни гаранции 
София ядосала Путин заради отказ да отстъпи тръби за "Южен поток"
 
Владислава Пеева
 
22 Април 2009

 

image

Националната електрическа компания (НЕК) е внесла искане за допълнителни държавни гаранции по евентуален руски кредит за строежа на АЕЦ “Белене“. Сумата трябва да бъде записана в бюджета за 2010 г. Това съобщи в сряда Галина Тошева, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на капитала на НЕК.

Тошева отказа да уточни размера на допълнителните държавни гаранции.

В бюджета за 2008 г. са записани 600 млн. евро гаранции за проекта, но те не са достатъчни за покриването на частта на НЕК при тегленето на евентуален заем от 3.8 млрд. евро от руски банки, каквито възможности проучва държавата ни, призна Тошева.

До предложените от Русия кредити се прибегна, след като стана ясно, че не може да бъде осигурено пазарно финансиране за АЕЦ "Белене".

Първоначално въпросната сума бе записана като гаранция за НЕК за кандидатстване за заем пред Евратом и Европейската инвестиционна банка, но после обсегът й бе разширен и за “утвърдени финансови институции“. Така според шефа на БЕХ няма проблем те да бъдат използвани пред руски банки, които да дадат експортен заем на НЕК и съакционера му в проекта – германската RWE.

RWE, която в момента е под силен натиск в Германия да се откаже от "Белене", също трябва да предостави корпоративни или друг тип гаранции за своя дял от 49 на сто в проекта.

При това положение финансирането е крайно несигурно, тъй като исканите в повече държавни гаранции, дори и да бъдат заложени в бюджета за догодина, ще трябва да бъдат одобрени от следващия парламент, чиято политическа конфигурация ще стане ясна след изборите.

В политически план проблеми може да създаде евентуално участие на десните в едно бъдещо правителство, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия се очаква да получи най-много гласове на изборите, е горещ поддръжник на руския проект за "Белене". Сериозна пречка е обаче недостигът на бюджетни средства и рисковете, които се поемат с държавните гаранции за един съмнителен от гледна точка на ефективност и рентабилност проект, смятат експерти.

Така или иначе старт на самите преговори за руското кредитиране реално е възможен от следващата година, което може да създаде известни проблеми с плащането на обема работа, извършен от изпълнителя на проекта – руската “Атомстройекспорт“ (АСЕ).

Миналата година вече имаше забавяне на плащанията към АСЕ, а в края на 2008 г. стана ясно, че са изхарчени отпуснатите от френската "БНП-Париба" 250 млн. евро за подготовка на проекта. За продължаване на работата по АЕЦ “Белене“, където преди около 8 месеца почна разрушаване на наличната площадка, правителството отпусна на НЕК 300 млн. лв. и после още 400 млн. лв. на БЕХ. Заради това допълнително финансиране ЕК проверява държавата за неправомерна помощ.от Медиапул 


Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859965
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930