Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2008 12:46 - НОВИТЕ ПОРЪЧКИ ОТ 16 ЮНИ НА БФБ
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
0



Новите поръчки
След като вече сте открили компанията, която търсите, изборът ви от поръчки вече е доста по-широк. Досега можехте да въвеждате само лимитирана (където заявявате количество и цена, по която желаете да купите акции) и пазарна (въвежда се само количество и се изпълнява по цената на най-добрата насрещна оферта). Сега възможностите се разширяват така и на новите стоп, пазарна към лимитирана и айсберг поръчки. Стоп поръчката ви дава възможност да подадете заявка, която се активира автоматично от системата, когато се достигне определена стоп цена. Това служи като буфер срещу прекомерни загуби. Но какво се случва, ако текущите пазарни цени ви удовлетворяват като размер, но не и като количество, т.е. например се продава по-малък пакет, отколкото ви е необходим. Вече голямо удобство в такива случаи създава поръчката от тип пазарна към лимитирана. При нея вие ще купите всички възможни акции на най-добрата текуща цена. Останалата част от желаното количество автоматично се превръща в лимитирана поръчка на същата цена, по която сте купили първата част от пакета.

Може би най-интересни за големите пазарни участници ще са т.нар. айсберг поръчки. Те са много успешен инструмент при прехвърляне на по-значителни количества книжа, без да се привлича общественото внимание. При тях определяте броя на всички акции, които искате да продадете или купите (представете си, че това е целият айсберг), и след това посочвате каква част от тях да е видима за останалата част от участниците (т.е. колко да е голяма шапката на айсберга). Така част по част ще мине цялата ви поръчка, като раздроби големия пакет на няколко малки. Тук на помощ идва и фактът, че инвеститорите няма да виждат двете страни по сделката, а само самата сделка. За съжаление тези поръчки се правят единствено по телефона, с обаждане до брокера ви, и са валидна едва един ден, който може да се окаже недостатъчен за целия пакет.

При подаване на офертата вече имате три варианта за валидност - веднага или никога (immediate-or-cancel (IOC)), всичко или нищо (fill-or-kill (FOK)) и без срок (при празно поле), като в последния случай валидността не е ограничена до 14 борсови сесии, както беше досега, а до 90 дни или можете сами да изберете дата и час на изтичане.



Тагове:   юни,   новите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860560
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930